De kritische stem

Jij hebt ‘m ook. Ik weet het zeker!
En nee, je bent niet gek aan het worden. We bestaan gewoon uit een heleboel delen waarvan de ‘kritische stem’ helaas heel vaak de boventoon voert.

Je bent niet kritisch, je hebt een kritische stem.
Een stem die je de hele dag waarschuwt en wil behoeden om fouten te maken of voorkomt dat je jezelf voor gek zet. Maar wat kan je daar last van hebben zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt! Je bent ‘geprogrammeerd’ door je opvoeding en de dingen die je hebt meegemaakt. Die stem had zijn functie, maar nu slaat ie door. Dat merk je doordat je je nooit goed genoeg voelt of alles zo perfect mogelijk wil doen. Een ander is alleen maar bezig om het anderen naar de zin te maken. Of de verantwoordelijkheid drukt op je.

Wat doe je om die kritische stem een toontje lager te laten zingen?
Luister bewust naar die stem in je hoofd, geef de stem een naam en oordeel er niet over (want dan is die kritische stem alweer aan het woord). Wat wil die stem je vertellen? Waar wil die stem je voor waarschuwen? Stel die stem gerust of lach er een beetje om in jezelf.
Koop een mooi boekje, noteer iedere dag minimaal 4 complimenten aan jezelf en houd dit zo’n 3 maanden vol. Leuk om af en toe terug te lezen wanneer je kritische stem zich weer te veel laat horen!